Agnieszka Chęcielewska

Agnieszka Chęcielewska: apetyt na gotowanie - czyli aby życie miało smak

Agnieszka Chęcielewska: apetyt na gotowanie - czyli aby życie miało smak Fot. Archiwum prywatne
Agnieszka Chęcielewska

Skończyły się święta, więc kończą się też zapasy pierników, ciast i ciasteczek. Ale myślę, że każdy lubi świętować i każdy powód jest dobry, żeby zjeść coś słodkiego.

W sobotę Święto Trzech Króli, więc na świętowanie przydałoby się coś dobrego, gdyby pojawili się goście... Chyba najlepszym na tę okazję jest przepis na Galette des rois czyli Ciasto Trzech Króli.

To tradycyjny wypiek od lat przygotowywany na 6 stycznia we Francji. Zgodnie z francuską tradycją w każdym cieście powinno być ukryte ziarenko fasoli, orzech lub figurka, a osoba, która znajdzie w swoim kawałku ciasta niespodziankę, staje się „królem”, i nosi przygotowaną specjalnie na tę okazję koronę. Prosty i szybki do przygotowania placek zaskakuje swoim smakiem - po prostu anielskim.

Pozostało jeszcze 53% treści.

Jeżeli chcesz przeczytać ten artykuł, wykup dostęp.

Zaloguj się, by czytać artykuł w całości
  • Prenumerata cyfrowa

    Czytaj ten i wszystkie artykuły w ramach prenumeraty już od 2,46 zł tygodniowo.

    już od
    2,46
    /tydzień
Agnieszka Chęcielewska

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.