Boże Narodzenie - tak drzewiej bywało...

Czytaj dalej
Małgorzata Lipska-Szpunar

Boże Narodzenie - tak drzewiej bywało...

Małgorzata Lipska-Szpunar

Polskie Święta Bożego Narodzenia tradycyjnie obchodzone są uroczyście. W dawnych dworach...

.... przygotowania do świąt rozpoczynano z początkiem adwentu, który trwał przez 4 tygodnie od 25 listopada. Wówczas poszczono, nie słuchano muzyki, nie bawiono się.

Całe wsie i miasteczka uczestniczyły w mszach, roratach odbywających się przed wschodem słońca. Już w początku grudnia dzieci przygotowywały zabawki na choinkę. Wszystko robiono w domu. Kleistrem z żytniej mąki klejono łańcuchy z kolorowego papieru, malowano szyszki i orzechy, wykonywano cudeńka z wydmuszek.

Oprócz tego na drzewku musiały znaleźć się jabłka, figi, pierniki, marcepany, ozdoby ze słomy. Tradycją było wykonywanie ozdób z opłatków. Wykrawano z niego gwiazdki, krążki, trójkąty i klejono śliną w przeróżne figury. Choinka ubierana była w dzień wigilijny po kryjomu przed dziećmi, które mogły ją podziwiać dopiero po wieczerzy wigilijnej. Choinkę zaczęto ustawiać w salonie dopiero w pierwszej połowie 19 wieku. Na święta obdarowywano prezentami nie tylko domowników ale i służbę.

Dla służby szyto we dworze prezenty: sukienki, bluzki, spodnie, koszule, przeważnie barchanowe lub perkalowe, ponadto każdy dostawał woreczek z bakaliami. Wigilijny poranek zaczynał się tradycyjnym polowaniem co, jak głosił jeden z przesądów, miało zapewnić szczęście przez cały rok. Świąteczną tradycją był również połów ryb w przydworskich stawach w dzień wigilijny. W Wigilię, Wilię lub Kucję ( takie nazwy istniały) w rogach pokoju stawiano snopki zboża, co miało zapewnić dobre plony. W późniejszym okresie wkładano tylko siano pod obrus.

Wróżono sobie wyciągając źdźbła spod obrusa. Długość źdźbła miała świadczyć o długości życia. W Wigilię gospodarze wykonywali szereg na pół magicznych czynności. Wyrzucali z domu i podwórza śmieci za płot, także nawóz od bydła, co miało symbolizować usunięcie wszelkiego zła. W wielu domach dawano dzieciom lanie bez przyczyny, uważając, że ten zabieg wyjdzie im na zdrowie. Z Wigilią wiązały się też różne wróżby, co do pogody, wyjścia za mąż itp. Szczególnie panny i kawalerowie wróżyli sobie z głosu zwierząt, kierunku dymu z komina czy ilości ziaren wyciągniętego kłosa.

Z wieczerzą czekano do pierwszej gwiazdki, choć domownicy byli głodni, bo cały dzień pościli.
Zanim zajęto miejsca przy stole, wszyscy dzielili się opłatkiem najpierw ze służbą, potem z domownikami. Melchior Wańkowicz wspominał, że w jego rodzinnym domu po wieczerzy miejsca domowników przy stole zajmowała służba. Tradycja nakazywała podać 12 potraw: 3 zupy postne, m.in. migdałowa, różne ryby, gołąbki i pierogi z kapustą, kompot z suszonych owoców oraz kluski z makiem lub kutia, przysmak z pszenicy, miodu, maku i bakalii. Zakończeniem wigilii była pasterka, na którą o północy licznie przybywali mieszkańcy okolicznych dworów i wsi. Po pasterce kończył się post, więc w Boże Narodzenie jadano obficie.

Pierwszy dzień świąt spędzano rodzinnie w domu, dopiero w dzień św. Szczepana odbywały się wizyty, zabawy, kuligi nazywane szlichtadami. Często objeżdżano sąsiednie dwory bez zapowiedzi siejąc spustoszenie w spiżarniach. W obydwa dni świąt udawano się do kościoła. Podczas nabożeństwa w drugim dniu Bożego Narodzenia odbywało się tzw. żegnanie owsa. Zwyczaj ten wywodził się z czasów przedchrześcijańskich i symbolizował życzenia pomyślnych plonów, co wiązało się z obsypywaniem księdza owsem.

Od Bożego Narodzenia zaczynał się karnawał, zwany zapustami lub mięsopustem, który był tradycyjnym okresem zabawy, wesołości i trwał do Ostatków zwanych inaczej Kusymi Dniami lub Kusakami. W Pierwszy dzień świąt dwory odwiedzali „Herody” odtwarzający biblijną historię Heroda, natomiast aż do Trzech Króli (6 stycznia) a nawet do Matki Boskiej Gromnicznej ( 2 lutego) chodzili kolędnicy z turoniem, bocianem, kozą.

W Sylwestra o północy składano sobie życzenia i wszyscy szli spać,
aby w Nowy Rok wstać rano, co miało chronić w następnym roku przed lenistwem. Dopiero w latach 30. XX wieku rozpowszechnił się zwyczaj sylwestrowych bali. W przeddzień Trzech Króli w każdym niemal domu gaszono ogień palący się przez cały rok.

Dopiero w dzień Trzech Króli zapalano od świec kościelnych świeczkę
lub powróz i niesiono do domu, aby rozpalić ogień na następny rok. Okres świąt kończył się 6 stycznia, następnego dnia rozbierano choinkę i życie wracało do normy.

Małgorzata Lipska-Szpunar

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.