Coś dla naszych gości z Francji czyli ulubione danie Napoleona: kurczak a la Marengo
Jeżeli poszperamy w różnych tekstach o gotowaniu i jedzeniu można dowiedzieć się, co lubili jeść różni sławni ludzie, co było ich przysmakiem i jak się zachowywali przy stole.
Napoleon Bonaparte: jego kamerdyner i kucharz napisali ogromne książki o Cesarzu Francji. Nie był on zbyt wielkim smakoszem, zjadał potrawy bardzo szybko. Do jedzenia używał rąk, często sztućce były zbędne. Nie pił zbyt dużo, a jeżeli już, to wino mieszał pół na pół z wodą.
Uwielbiał jednak potrawy z kury lub kurczaka. I właśnie dlatego wyszukałam przepis, który wiąże się z Napoleonem i kurczakiem. To ulubiona potrawa cesarza, a jej historia sięga zwycięskiej bitwy pod Marengo w 1800 roku.
Jeżeli chcesz przeczytać ten artykuł, wykup dostęp.
-
Prenumerata cyfrowa
Czytaj ten i wszystkie artykuły w ramach prenumeraty już od 2,46 zł tygodniowo.
już od
2,46 ZŁ /tydzień