Coś dla naszych gości z Francji czyli ulubione danie Napoleona: kurczak a la Marengo

Czytaj dalej
Fot. Dariusz Chęcielewski
Agnieszka Chęcielewska

Coś dla naszych gości z Francji czyli ulubione danie Napoleona: kurczak a la Marengo

Agnieszka Chęcielewska

Jeżeli poszperamy w różnych tekstach o gotowaniu i jedzeniu można dowiedzieć się, co lubili jeść różni sławni ludzie, co było ich przysmakiem i jak się zachowywali przy stole.

Napoleon Bonaparte: jego kamerdyner i kucharz napisali ogromne książki o Cesarzu Francji. Nie był on zbyt wielkim smakoszem, zjadał potrawy bardzo szybko. Do jedzenia używał rąk, często sztućce były zbędne. Nie pił zbyt dużo, a jeżeli już, to wino mieszał pół na pół z wodą.

Uwielbiał jednak potrawy z kury lub kurczaka. I właśnie dlatego wyszukałam przepis, który wiąże się z Napoleonem i kurczakiem. To ulubiona potrawa cesarza, a jej historia sięga zwycięskiej bitwy pod Marengo w 1800 roku.

Pozostało jeszcze 76% treści.

Jeżeli chcesz przeczytać ten artykuł, wykup dostęp.

Zaloguj się, by czytać artykuł w całości
  • Prenumerata cyfrowa

    Czytaj ten i wszystkie artykuły w ramach prenumeraty już od 2,46 zł tygodniowo.

    już od
    2,46
    /tydzień
Agnieszka Chęcielewska

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.