Cztery razy kurczak w curry z ryżem w wydaniu uczniów ZSP nr 2 w Łowiczu
Uczniowie pierwszej klasy Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Łowiczu pojechali do Skierniewic na zajęcia kulinarne. Odbyły się one w Państwowej Wyższej Szkole Zawodowej w Skierniewicach pod hasłem „Przyprawy do każdej potrawy”.
Na wstępie młodzież wysłuchała wykładu Stelli Buczek dotyczącego przypraw. Młodzież szkolna miała okazję obejrzeć, powąchać, poznać zastosowanie mniej i bardziej znanych przypraw świata np.: czarnej soli o zapachu jaj, soli niebieskiej, czy też najdroższego pieprzu o nazwie kubeba.
Kolejny element wycieczki dydaktycznej stanowiły zajęcia kulinarne, w czasie których młodzież w grupach przyrządzała kurczaka w curry z mlekiem kokosowym i ryżem. Potrawy różniły się między sobą ostrością smaku, intensywnością aromatu, co uwarunkowane było ilością przypraw oraz wrażliwością sensoryczną uczniów tworzących każdy z czterech zespołów.
Dodatkową atrakcję wyjazdu do WSZ stanowiły zajęcia dotyczące izolacji własnego DNA, które każdy z uczniów mógł zamknąć w niewielkim szklanym naczynku i zabrać ze sobą.