Natalia Zwolińska

Dzieło artysty ze Skierniewic, które można zjeść

Dzieło artysty ze Skierniewic, które można zjeść
Natalia Zwolińska

W Skierniewicach znaleźć można prawdziwe kulinarne cuda, które ubarwią każdy świąteczny stół. W ich robieniu specjalizuje się pani Anna, właścicielka Szyszki z Piernika.

- Czas tworzenia takiego piernika jest bardzo różny i zależny od kształtu i ilości kolorów. Najpierw pieczenie, formowanie a później lukrowanie. Im więcej warstw lukru, tym dłużej trwa praca. Każda warstwa musi wyschnąć, aby kolejna nakładana porcja nie rozmazała poprzedniej - mówi pani Anna, właścicielka Szyszki z Piernika.

Pierniki w Polsce kojarzą się najczęściej z Bożym Narodzeniem. To właśnie w grudniu w domach pachnie przyprawami korzennymi i miodem, czyli składnikami pierników. W niektórych domach wypiekanie to tradycja. Uczestniczą w niej również dzieci, które dekorują ciasteczka.

- Najwięcej zamówień na pierniki pojawia się w październiku. Zamówienia na pierniki trzeba niestety składać aż z takim wyprzedzeniem. Wypiek bardzo dużej ilości ciastek zajmuje dużo czasu. I oczywiście najbardziej czasochłonne jest dekorowanie - mówi pani Anna.

W Szyszce z Piernika znajdziemy ciasteczka, którymi przyozdobimy choinkę: bombki 3D, płaskie choinki z możliwością zawieszenia oraz wiele innych pierników, którymi możemy udekorować świąteczne drzewko.

Znajdą się tam również świeczniki w kształcie gwiazd, które idealnie mieszczą w sobie świeczkę. A po świętach zamiast chować ozdoby w pudła można je po prostu zjeść.

- Pierniki są bardzo trwałe w przechowywaniu. Można je jeść nawet po ponad pół roku. Jeśli trzymamy je w pudełku wystarczy włożyć do nich jabłko. Dzięki temu będą jak świeże. Pierniki tak dobrze się przechowują, ponieważ zawierają w sobie przyprawy korzenne i miód, które doskonale je konserwują - mówi właścicielka Szyszki z Piernika.

Aby tworzyć tak piękne, artystyczne pierniki potrzeba wiele cierpliwości i wprawy. Okazuje się, że tworzenie może być „zaraźliwe”.

- Cała moja rodzina była uzdolniona artystycznie. Babcia wpoiła w swoje córki hafciarstwo. Mnie również tego uczyła moja mama. Później zaczęłam tworzyć ozdoby z papieru. Aż któregoś dnia moja siostra, która jest siostrą zakonną, pokazała mi, jakie cuda potrafi zrobić z pierników. I od tego momentu stało się to moją pasją. A teraz już zawodem - mówi z uśmiechem pani Anna.

Natalia Zwolińska

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2025 Polska Press Sp. z o.o.

Dokonywanie zwielokrotnień w celu eksploracji tekstu i danych, w tym systematyczne pobieranie treści, danych lub informacji z niniejszej strony internetowej, w tym ze znajdujących się na niej publikacji, przy użyciu oprogramowania lub innego zautomatyzowanego systemu („screen scraping”/„web scraping”) lub w inny sposób, w szczególności do szkolenia systemów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji (AI), bez wyraźnej zgody Polska Press Sp. z o.o. w Warszawie jest niedozwolone. Zastrzeżenie to nie ma zastosowania do sytuacji, w których treści, dane lub informacje są wykorzystywane w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe. Szczegółowe informacje na temat zastrzeżenia dostępne są tutaj.