Eko Targ w Off Piotrkowska [ZDJĘCIA]

Czytaj dalej
Fot. Grzegorz Gałasiński
Jolanta Baranowska

Eko Targ w Off Piotrkowska [ZDJĘCIA]

Jolanta Baranowska

Po raz pierwszy na terenie OFF Piotrkowska odbył się Eko Targ. Producenci ekologicznej żywności przywieźli do Łodzi chleby na zakwasie, niepasteryzowane mleko, "żywe" piwo, wędliny wędzone na owocowym drewnie, ale i np. ekologiczne pampersy. Takie targi mają się odbywać w tym samym miejscu w każdą sobotę.

- Pyszny, proszę spróbować - zachęcała Krystyna Ożadowicz do spróbowania koziego sera "z dziurami" (10 zł za 100 g).

Jak twierdzi Dominika Frant, organizatorka Eko Tragu modę na bio bazary na ulicy kultywują przede wszystkim Amerykanie. Ale i w Polsce nie brakuje już miejsc, gdzie można kupić ekologiczne produkty, z domowych gospodarstw, w których nie znajdziemy grama chemii. Wiele produktów ma certyfikaty.

- Chodziło nam przede wszystkim o klimat - mówi Dominika Frant. - Chcemy, bo osoba kupująca np. kozi ser porozmawiała z tą panią, która go produkuje. Mamy nadzieję, że te relacje zaowocują kolejną wyprawą na targ.

Targi mają się odbywać co sobotę, od godz. 9 do 16 - w pogodnie dni na świeżym powietrzu, zaś zimą czy w deszczowe dni - w pobliskiej galerii wystawienniczej.

- Zagroda Łącka przywiozła certyfikowane, rzadkie w Łodzi, surowe mięso z drobiu - wymienia Dominika Frant. - Producent wędlin Wasąg to zaś perełka wśród tego typu wyrobów. Kurier Warzywny z Łodzi przyjechał z owocami i warzywami jak z ogródka. Mamy regionalne, świeżo tłoczone soki. Można też kupić niepasteryzowane mleko, jogurty i sery - wszystkie produkty od krowy rasy Jersey. Mamy piekarnie z chlebami na zakwasie i pyszne makarony. Babkarnia i Pan Cupcake mają słodkie, ręcznie wyrabiane muffiny. Można też kupić krzaki pomidorów na balkon.

W ramach targu odbyła się też degustacja win od Marka Kondrata oraz grillowanie serów z miejscowego sklepiku Ser Lancelot (w Restauracji Lili).

Około południa na targu był już spory tłum klientów: od starszych państwa pamiętających jeszcze mleko od krowy, a nie ze sklepowej półki, po młodych, ceniących ekologię ludzi.

Za ekologię trzeba jednak zapłacić: kilogram żytniego chleba na zakwasie to 8 zł, makaron (140 g) 8 zł, a słoiczek (0,5 litra) grillowanej papryki - 14 zł.

Jolanta Baranowska

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2025 Polska Press Sp. z o.o.

Dokonywanie zwielokrotnień w celu eksploracji tekstu i danych, w tym systematyczne pobieranie treści, danych lub informacji z niniejszej strony internetowej, w tym ze znajdujących się na niej publikacji, przy użyciu oprogramowania lub innego zautomatyzowanego systemu („screen scraping”/„web scraping”) lub w inny sposób, w szczególności do szkolenia systemów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji (AI), bez wyraźnej zgody Polska Press Sp. z o.o. w Warszawie jest niedozwolone. Zastrzeżenie to nie ma zastosowania do sytuacji, w których treści, dane lub informacje są wykorzystywane w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe. Szczegółowe informacje na temat zastrzeżenia dostępne są tutaj.