Forum ekologiczne i Dzień Chleba w Zduńskiej Dąbrowie [ZDJĘCIA]

Czytaj dalej
Fot. Archiwum
Rafał Klepczarek

Forum ekologiczne i Dzień Chleba w Zduńskiej Dąbrowie [ZDJĘCIA]

Rafał Klepczarek

Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Jadwigi Dziubińskiej w Zduńskiej Dąbrowie już po raz szósty był gospodarzem forum ekologicznego.

- W tym roku przyjechała do nas młodzież klas 6-8 szkół podstawowych z Bąkowa Górnego, Bielaw, Nowych Zdun, Soboty, SP nr 7 w Łowiczu i Witoni – informuje Zofia Rosa, wicedyrektor ministerialnej szkoły rolniczej w Zduńskiej Dąbrowie. - Tematem przewodnim tegorocznego forum były zagadnienia związane z produktami pozyskiwanymi od pszczół.

Wykłady związane z tematyką forum zaprezentowali: Marek Boroski – prezes Mazowieckiego Związku Pszczelarskiego oraz Tomasz Bajena – pszczelarz z zawodu i zamiłowania.

Zaproszeni goście mówili między innymi o prozdrowotnych walorach produktów pszczelich takich jak miód, propolis, pyłek pszczeli, mleczko pszczele, jad pszczeli oraz o zastosowaniu tych produktów w apiterapii.

Po części wykładowej, która uświetniona została występami młodzieży z ZSCKR w Zduńskiej Dąbrowie, przyszedł czas na wręczenie nagród w konkursie na najlepszą prezentację multimedialną. W tym roku zwycięzcą konkursu pt. ,,Prozdrowotne walory produktów pszczelich” został uczeń szkoły podstawowej z Nowych Zdun – Wojciech Świdrowski. Drugie miejsce zajęła Patrycja Podsędek ze szkoły podstawowej w Bielawach, a trzecie Amelia Wiechno z SP w Bąkowie Górnym.

Po zakończeniu części oficjalnej uczestnicy Forum wzięli udział w warsztatach kulinarnych. W tym roku nasi goście pod czujnym okiem młodzieży z naszej szkoły uczyli się wypiekać miodowe ciasteczka.

Forum tradycyjnie już towarzyszyły obchody Dnia Chleba. W holu szkoły powstało stoisko z różnymi gatunkami pieczywa.

- Uczniowie, nauczyciele oraz pracownicy szkoły mieli możliwość spróbować chleba na naturalnym zakwasie, żytniego, razowego, orkiszowego z dodatkiem soi, słonecznika, dyni i wielu innych – dodaje przedstawicielka placówki oświatowej w gminie Zduny. - Podczas degustacji nieocenionym dodatkiem okazały się domowe powidła, masło, ser, smalec, ogórki i miód.

Rafał Klepczarek

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.