Konopie wracają do łask
Bracia Nowiccy spod Skierniewic zajęli się uprawą konopi siewnej. Chcą ocalić od zapomnienia tę staropolską roślinę. Bezglutenowe konopie, bez GMO i bez oprysków, są kopalnią prozdrowotnych właściwości.
W powszechnej opinii konopie kojarzą się dość jednoznacznie - z narkotykową odmianą tej rośliny. Tymczasem zwyczajne konopie włókniste nie zawierają substancji narkotycznych, określanych skrótem THC.
Konopie należą do najstarszych roślin uprawianych przez człowieka. Dostarczały przede wszystkim włókna, oleju, później papieru, pożywienia, lekarstw i mnóstwa innych cennych produktów.
Konopie były przez lata zapomniane, ale wracają do łask. Bracia Nowiccy spod Skierniewic: Piotr (zawodowo zajmujący się terapią kręgosłupa) i Marek (pracuje w branży wydawniczo-poligraficznej) właśnie po raz trzeci wysiali konopie. Skąd pomysł na uprawę tej rośliny?
- Dzisiejsza żywność, na#przykład soja, kukurydza czy rzepak, jest modyfikowana genetycznie. Stąd większa liczba dzieci cierpiących na alergie, większa zapadalność na nowotwory, choćby jelita grubego. Jemy źle i chorujemy - mówi Piotr Nowicki. - A ziarna konopi są bogate w dobrze przyswajalne białko o pełnym składzie aminokwasowym, zawierające niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, błonnik oraz szereg witamin i minerałów.
Jak się uprawia konopie?
- Ziarno wysialiśmy dwa tygodnie temu, będzie rosło przez cztery miesiące - mówią Piotr i Marek Nowiccy. - To roślina, która nie wymaga oprysków, nie interesują się nią szkodniki. Urośnie tak naprawdę wszędzie. Obecnie produkujemy olej i mąkę, sprzedajemy też ziarno.
Zawiązujemy współpracę z firmą z Michowic, która robi dla nas wypieki oraz z Okręgową Spółdzielnią Mleczarską w Głuchowie. W połączeniu z bardzo dobrym jakościowo chudym twarogiem OSM i naszym olejem konopnym planujemy wzorem doktor Budwig stworzyć produkt, który będzie bardzo korzystnie wpływał na nasze zdrowie.
Jak mówią Nowiccy, konopie mają przewagę nad żywnością "superfood", czyli artykułami spożywczymi o największej wartości odżywczej.
- Sezam, amarantus czy młody jęczmień po prostu dobrze nie smakują - podsumowuje Marek Nowicki. - Smak ziaren konopi jest przyjemny, orzechowo-słonecznikowy. To pyszna zdrowa żywność.
Warto wspomnieć, że kulinarnych zastosowań dla konopi szuka między innymi Karina Zuchora, finalistka programu MasterChef. Piecze chleb na mące konopnej z boczkiem, cebulą, czosnkiem i ziarnami konopi.
Wkrótce smak konopi będzie mogło poznać więcej osób. Bracia Nowiccy planują pokazy kulinarne i szereg akcji, które zachęcą do korzystania z dobrodziejstw tej rośliny.
Podkreślają też rolę edukacji, zwłaszcza wśród rodziców, którzy mają coraz większą świadomość tego, w jaki sposób należy kształcić nawyki żywieniowe dzieci.
Na razie działają na Facebooku, gdzie prowadzą profil i komunikują się w ten sposób z innymi pasjonatami konopi siewnych w całej Polsce.