Marek Kur: powstaje bat na producentów i dystrybutorów niezdrowej żywności
O nowym programie ułatwiającym konsumentom ocenę jakości produktów żywnościowych znajdujących się na rynku rozmawiamy z jego twórcą Markiem Kurem.
Opracował pan program, który - najogólniej mówiąc - ma polegać na wprowadzeniu do handlu obowiązku konsumenckiego oznaczenia jakości produktów spożywczych. Proszę o nim opowiedzieć.
Do pracy nad tym programem zainspirowały mnie raporty Najwyższej Izby Kontroli oraz Instytutu Żywności i Żywienia. Wynika z nich, że Polacy rocznie spożywają około 78 milionów kilogramów dodatków do żywności typu E.
Jeżeli chcesz przeczytać ten artykuł, wykup dostęp.
-
Prenumerata cyfrowa
Czytaj ten i wszystkie artykuły w ramach prenumeraty już od 2,46 zł tygodniowo.
już od
2,46 ZŁ /tydzień