Marek Kur: powstaje bat na producentów i dystrybutorów niezdrowej żywności

Czytaj dalej
Fot. Roman Bednarek
Roman Bednarek

Marek Kur: powstaje bat na producentów i dystrybutorów niezdrowej żywności

Roman Bednarek

O nowym programie ułatwiającym konsumentom ocenę jakości produktów żywnościowych znajdujących się na rynku rozmawiamy z jego twórcą Markiem Kurem.

Opracował pan program, który - najogólniej mówiąc - ma polegać na wprowadzeniu do handlu obowiązku konsumenckiego oznaczenia jakości produktów spożywczych. Proszę o nim opowiedzieć.

Do pracy nad tym programem zainspirowały mnie raporty Najwyższej Izby Kontroli oraz Instytutu Żywności i Żywienia. Wynika z nich, że Polacy rocznie spożywają około 78 milionów kilogramów dodatków do żywności typu E.

Pozostało jeszcze 91% treści.

Jeżeli chcesz przeczytać ten artykuł, wykup dostęp.

Zaloguj się, by czytać artykuł w całości
  • Prenumerata cyfrowa

    Czytaj ten i wszystkie artykuły w ramach prenumeraty już od 2,46 zł tygodniowo.

    już od
    2,46
    /tydzień
Roman Bednarek

dziennikarz

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2025 Polska Press Sp. z o.o.

Dokonywanie zwielokrotnień w celu eksploracji tekstu i danych, w tym systematyczne pobieranie treści, danych lub informacji z niniejszej strony internetowej, w tym ze znajdujących się na niej publikacji, przy użyciu oprogramowania lub innego zautomatyzowanego systemu („screen scraping”/„web scraping”) lub w inny sposób, w szczególności do szkolenia systemów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji (AI), bez wyraźnej zgody Polska Press Sp. z o.o. w Warszawie jest niedozwolone. Zastrzeżenie to nie ma zastosowania do sytuacji, w których treści, dane lub informacje są wykorzystywane w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe. Szczegółowe informacje na temat zastrzeżenia dostępne są tutaj.