"Miasto pełne smaku" na targach
19. edycja Targów Ogrodniczo-Rolnych odbędzie się w dniach 17-18 września podczas Skierniewickiego Święta Kwiatów, Owoców i Warzyw.
„Miasto pełne smaku” to temat przewodni tegorocznego 39. Skierniewickiego Święta Kwiatów, Owoców i Warzyw. Nieodłączną częścią święta są Targi Ogrodniczo-Rolne, w tym roku organizowane już po raz 19.
Targi są największym w regionie wydarzeniem promocyjno-konsultacyjno-handlowym. Od lat towarzyszą mu targi zdrowej żywności, które są nie lada gratką dla świadomych konsumentów.
- Od trzech lat targi mają swój temat przewodni - mówi Barbara Bajon, koordynator targów zdrowej żywności. - W tym roku tym tematem są diabetycy i każdy z wystawców zobowiązał się do wystawienia przynajmniej jednego produktu dla tej społeczności.
Wśród specjalnie oznakowanych artykułów znajdziemy m. in. kawę z topinamburu, minerały z kamieniami stymulującymi, szynkę wołową czy sery i ryby wędzone na zimno. Możne się będzie zaopatrzyć w liście stewii i olej arganowy. Jak zwykle swój udział zapowiedzieli działkowcy oraz wydział dietetyki skierniewickiej PWSZ.
PROGRAM:
godz. 10 - otwarcie targów;
godz. 11 - 18 - wystawa kwiatów, owoców i warzyw Instytutu Ogrodnictwa pod hasłem „Miasto pełne smaku” - prezentacja odmian owoców, warzyw i roślin ozdobnych oraz kompozycji florystycznych;
5. Ogrodniczy Festiwal Nauki dla Najmłodszych; warsztaty naukowe dla dzieci, gry i zabawy oraz doświadczenia chemiczne i fizjologiczne;
godz. 10 - 15 - porady i konsultacje pracowników naukowych Instytutu Ogrodnictwa z zakresu sadownictwa, warzywnictwa, roślin ozdobnych i pszczelnictwa;
godz. 11 - 15 - „Nauka - Praktyce” - spotkanie z realizatorami projektów badawczych Instytutu Ogrodnictwa z zakresu ogrodnictwa;
godz. 16 - uroczyste wręczenie nagród wystawcom 19. Targów Ogrodniczo-Rolnych oraz laureatom konkursu „Największe owoc i warzywo”, a także „Wzorowa Działka”