Inspekcja sanitarna podczas kontroli wykryła steki z rekina, które zawierały prawie dwukrotnie więcej rtęci niż pozwalają na to unijne normy. Niebezpieczne produkty rybne trafiły do sieci sklepów Biedronka. Tylko w Łódzkiem wycofano ich 6,4 kilograma.
- Nasze laboratorium wykryło przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu rtęci w produkcie mrożonym pod nazwą "Stek z rekina" - informuje Jan Bondar, rzecznik prasowy Głównego Inspektoratu Sanitarnego w Warszawie. - Jego producentem jest portugalska firma Gelpeixe. Ponadnormatywne stężenie rtęci stwierdzono w partii o numerze 5051 z datą przydatności do spożycia 28 sierpnia 2016 roku.
Badanie laboratoryjne wykazało, że w badanym produkcie jest 1,835 miligrama rtęci na kilogram rekiniego steku. Wynik podano z tolerancją plus-minus 0,367 mg/kg. Maksymalna norma rtęci dopuszczalna dla ryb w Unii Europejskiej wynosi 1 mg/kg, a dla produktów rybnych 0,5 mg/kg.
Po tym, jak sprawą zainteresowała się Państwowa Inspekcja Sanitarna, właściciel sieci Biedronka natychmiast rozpoczął wycofywanie ze swoich sklepów także dwóch innych partii tego produktu o numerach 5027 i 5025 oraz mieszanek ryb i owoców morza z rekinem i łososiem w składzie o numerach partii: 5026, 5028 i 5056. Miało to związek z podejrzeniami, że tam także mogło dojść do przekroczenia dopuszczalnych norm zawartości rtęci.
Biedronka ostrzegła klientów, aby zwracali do sklepów zakwestionowane mrożonki. Jeżeli to uczynią, to otrzymają zwrot pieniędzy. Podjęto także decyzję, że centrum dystrybucyjne portugalskiej spółki w Polsce nie będzie przyjmowało zwrotów ze sklepów. Utylizacja odbywa się w poszczególnych sklepach największej w kraju sieci handlowej.
- W Łowiczu jedno opakowanie takiego steku z rekina zostało stwierdzone w Biedronce przy ul. Warszawskiej i tam zniszczone - informuje Sławomir Mucha, szef Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Łowiczu.
Zbigniew Solarz z Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologiczna w Łodzi twierdzi natomiast, że w naszym regionie wykryto i utylizowano 6,4 kilograma steku z rekina.
Więcej we wtorkowym (28 kwietnia) wydaniu "Dziennika Łódzkiego".