![Ze zmielonych lub przetartych liści pokrzywy można zrobić makaron (zdję. powyżej), natomiast z czarnego bzu sok działający przeciwzakrzepowo i przeciwobrzękowo](https://d-pt.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/2a/c4/5ea19ff405377_o,size,1088x550,opt,w,q,71,h,19fd0b.jpg)
W poniedziałek został zniesiony zakaz wstępu do lasów. To okazja nie tylko, żeby zaczerpnąć świeżego powietrza, ale również zebrać rośliny, które wzmocnią odporność tak ważną w czasie pandemii. Zielarka Katarzyna Mikulska, współautorka książek „Kuchnia survivalowa bez ekwipunku. Gotowanie w terenie” oraz „Zdrowie z natury. Kawy i herbaty z łąk i lasów” podpowiada, na które z nich warto zwrócić uwagę.
Na początek doskonale wszystkim znana pokrzywa. Żeby ją znaleźć, nie trzeba szukać daleko w lesie. Z jej liści można zrobić sok, z całej pokrzywy napar.
- Napar idealny jest na przeziębienia, zatrucia żołądkowe i biegunki bakteryjne. Jak zrobić taki napar? 3-4 części świeżego, zmielonego ziela zalewamy spirytusem w ilości trzykrotnie większej i odstawiamy w ciemnym opakowaniu lub do ciemnego miejsca. Po dwóch tygodniach nalewka jest gotowa.
Jeżeli chcesz przeczytać ten artykuł, wykup dostęp.
-
Prenumerata cyfrowa
Czytaj ten i wszystkie artykuły w ramach prenumeraty już od 2,46 zł tygodniowo.
już od
2,46 ZŁ /tydzień