Zapraszamy do redakcji przy ul. Batorego 21 – naszych Czytelników ugościmy jutro (czwartek, 12 lutego od godziny 9) pączkami z zakładu Estate przy ul. Mszczonowskiej.
Przy okazji namawiamy do samodzielnego przygotowania tego smakołyku, czyli pączków z... budyniem:
Składniki: 1 cukier wanilinowy, 0,5 kg mąki pszennej, 2 szklanki mleka, 80 g drożdży, 2 łyżki cukru, 8 żółtek, 1 szklanka kwaśnej śmietany 18 proc., 1 łyżka spirytusu winnego lub octu, 1 budyń śmietankowy, szczypta soli, 1 l oleju lub innego tłuszczu do smażenia pączków.
Sposób przygotowania: mąkę przesiać, mleko podgrzać, dodać drożdże i łyżeczkę cukru. Pozostawić do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość przelać do mąki, dodać również resztę cukru, cukier wanilinowy, żółtka, śmietanę, sól i spirytus. Wyrobić ciasto, posypać mąką, przykryć ściereczką, pozostawić na pół godziny w ciepłym miejscu. Ugotować budyń, dodając żółtko i 1 łyżkę mąki, ostudzić.
Z ciasta uformować 24 kulki, spłaszczyć, na środku położyć łyżeczkę budyniu, zlepić brzegi, pozostawić do wyrośnięcia. Wrzucać do gorącego tłuszczu na 4 minuty, przyrumienić z jednej strony.
Smacznego!