Trzy złote medale dla produków Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Łowiczu
Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Łowiczu zdobyła trzy złote medale podczas Krajowej Oceny Masła i Mlecznych Produktów Wysokotłuszczowych w Rzeszowie. Specjaliści nagrodzili łowicką spółdzielnię za ser Gouda w plastrach, masło łowickie ekstra oraz Felladę.
Krajowa Ocena Masła i Mlecznych Produktów Wysokotłuszczowych 2018 odbyła się podczas XI Euroforum Polskiego Mleczarstwa w Rzeszowie. To jedno z najważniejszych wydarzeń w branży mleczarskiej.
Produkty zgłoszone przez polskich producentów były oceniane przez komisję superarbitrów i zespoły arbitrów Krajowego Stowarzyszenia Mleczarzy. Za podstawę oceny przyjęto badania wykonane przez Laboratorium Oceny Żywności i Diagnostyki Zdrowotnej Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Na ostateczny werdykt składały się również takie czynniki, jak: ocena sensoryczna, prawidłowe oznakowanie, a także estetyka i funkcjonalność produktu.
W ocenie ekspertów na najwyższe, bo pierwsze, miejsce zasłużyły aż trzy artykuły OSM w Łowiczu. W kategorii Masło (82 proc. tłuszczu) nagrodzono jeden z flagowych produktów spółdzielni, czyli masło łowickie ekstra.
- Do jego produkcji mleczarnia nie stosuje oleju, barwników oraz konserwantów – informuje Joanna Kołodyńska, kierownik działu marketingu łowickiej mleczarni. - Masło wyróżnia się sposobem wygniecenia, które wpływa na jego dobrą smarowność, a przy zastosowaniu zaawansowanej technologicznie aparatury produkcyjnej jest też bardzo dobrze odgazowane. Dzięki temu zachowuje niezwykły i mocny aromat.
Kolejnym produktem nagrodzonym podczas XI Euroforum w Rzeszowie były plastry sera Gouda (48 proc. tłuszczu). Trzeci złoty medal zdobyła Fellada (45 proc. tłuszczu) w kubeczku. To ser produkowany metodą mikrobiologiczną, bez substancji konserwujących i zagęszczających. Delikatnego smaku i aromatu nabiera wyłącznie w wyniku działania drobnoustrojów serowarskich.