Trzy złote medale dla produków Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Łowiczu

Czytaj dalej
Fot. OSM Łowicz
Rafał Klepczarek

Trzy złote medale dla produków Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Łowiczu

Rafał Klepczarek

Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Łowiczu zdobyła trzy złote medale podczas Krajowej Oceny Masła i Mlecznych Produktów Wysokotłuszczowych w Rzeszowie. Specjaliści nagrodzili łowicką spółdzielnię za ser Gouda w plastrach, masło łowickie ekstra oraz Felladę.

Krajowa Ocena Masła i Mlecznych Produktów Wysokotłuszczowych 2018 odbyła się podczas XI Euroforum Polskiego Mleczarstwa w Rzeszowie. To jedno z najważniejszych wydarzeń w branży mleczarskiej.

Produkty zgłoszone przez polskich producentów były oceniane przez komisję superarbitrów i zespoły arbitrów Krajowego Stowarzyszenia Mleczarzy. Za podstawę oceny przyjęto badania wykonane przez Laboratorium Oceny Żywności i Diagnostyki Zdrowotnej Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Na ostateczny werdykt składały się również takie czynniki, jak: ocena sensoryczna, prawidłowe oznakowanie, a także estetyka i funkcjonalność produktu.

W ocenie ekspertów na najwyższe, bo pierwsze, miejsce zasłużyły aż trzy artykuły OSM w Łowiczu. W kategorii Masło (82 proc. tłuszczu) nagrodzono jeden z flagowych produktów spółdzielni, czyli masło łowickie ekstra.

- Do jego produkcji mleczarnia nie stosuje oleju, barwników oraz konserwantów – informuje Joanna Kołodyńska, kierownik działu marketingu łowickiej mleczarni. - Masło wyróżnia się sposobem wygniecenia, które wpływa na jego dobrą smarowność, a przy zastosowaniu zaawansowanej technologicznie aparatury produkcyjnej jest też bardzo dobrze odgazowane. Dzięki temu zachowuje niezwykły i mocny aromat.

Kolejnym produktem nagrodzonym podczas XI Euroforum w Rzeszowie były plastry sera Gouda (48 proc. tłuszczu). Trzeci złoty medal zdobyła Fellada (45 proc. tłuszczu) w kubeczku. To ser produkowany metodą mikrobiologiczną, bez substancji konserwujących i zagęszczających. Delikatnego smaku i aromatu nabiera wyłącznie w wyniku działania drobnoustrojów serowarskich.

Rafał Klepczarek

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.