Uczeń ZSP nr 2 w Łowiczu w gronie laureatów ogólnopolskiej olimpiady
Piotr Jabłoński, uczeń Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Łowiczu, został laureatem III stopnia etapu centralnego XIX Olimpiady Wiedzy o Żywności. Wzięło w nim udział 46 uczniów z 26 szkół z całej Polski.
- Celem olimpiady jest rozwijanie zainteresowań i podniesienie poziomu kształcenia uczniów w zakresie wiedzy o produkcji żywności, analizy chemicznej i ekonomii –informuje jej sekretarz Małgorzata Balcerek.
Organizatorem olimpiady był Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu oraz miejscowy Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego. Etap finałowy składał się z części pisemnej, ustnej oraz quizu.
Uczeń ponadgimnazjalnej dwójki z Łowicza zakwalifikował się do części ustnej. Ostatecznie zajął 12. miejsce. W gronie 46 finalistów znalazły się natomiast jego szkolne koleżanki Joanna Guzek i Patrycja Kania (wszyscy z III klasy technikum technologii żywności).
Cała trójka otrzymała zaświadczenie, dzięki któremu zostanie zwolniona z części pisemnej egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe oraz zaproszenie do wstąpienia w szeregi studentów wielu uczelni wyższych w całym kraju.