Uczennica ZSP nr 2 w Łowiczu druga w kraju
Michalina Jaszczak z technikum technologii żywności Zespołu Szkół Ponadgimnajzalnych nr 2 w Łowiczu zajęła drugie miejsce w finale ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Mleku i Mleczarstwie. Odbył się on w Zespole Szkół Weterynaryjnych i Ogólnokształcących nr 7 w Łomży.
Pojechało tam trzydziestu najlepszych uczniów szkół ponadgimnazjalnych z całej Polski. Wśród nich znaleźli się m. in. przedstawiciele placówek oświatowych z Lublina, Bydgoszczy, Inowrocławia, Rypina, Kadzidła i Łomży. ZSP nr 2 w Łowiczu reprezentowała Michalina Jaszczak (zdobyła II miejsce i tytuł laureata), Joanna Guzek (VII miejsce z tytułem laureata) oraz Natalia Ciupa (XII miejsce z tytułem finalisty).
Uczennica ZSP nr 2 na podium dała się wyprzedzić jedynie Monice Gałkowskiej z Zespołu Szkół Chemicznych i Przemysłu Spożywczego w Lublinie. W klasyfikacji drużynowej zwyciężył Zespół Szkół nr 3 w Rypinie. Drugie miejsce zajął natomiast ZSP nr 2 w Łowiczu.
Zdobywcy pierwszych jedenastu miejsc otrzymali indeksy uczelni wyższych kształcących na kierunkach: technologia żywności i żywienie człowieka, gastronomia – sztuka kulinarna, broker innowacji w przemyśle oraz inżynieria chemiczna i procesowa. Ponadto dwudziestu czterech finalistów zostało zwolnionych z części pisemnej egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe.