Uczennica ZSP nr 2 w Łowiczu trzecia w Polsce
Emilia Pacek (III klasa technikum technologii żywności) z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Łowiczu zajęła trzecie miejsce w ogólnopolskim finale olimpiady o żywności. Od dobrej strony pokazali się także jej szkolni koledzy: Michalina Jaszczak (III klasa TTŻ) i Piotr Jabłoński (II klasa TTŻ), którzy uzyskali tytuł finalistów.
XVIII edycja Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywności odbyła się w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego im. Jana i Jędrzeja Śniadeckich w Poznaniu oraz na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu. Ogółem w turnieju wiedzy o żywności wzięło udział ponad 1 tys. uczniów z całej Polski. Do poznańskiego finału zakwalifikowało się 55 reprezentantów 25 szkół.
Z reprezentantów ponadgimnazjalnej dwójki najlepiej wypadła Emilia Placek, która wygrała m. in. laptopa. Wynik osiągnięty w Poznaniu pozwala całej trójce uczniów ZSP nr 2 na podjęcie studiów na wybranych uczelniach bez postępowania kwalifikacyjnego oraz bez potrzeby podchodzenia do egzaminu pisemnego z poszczególnych przedmiotów objętych danym zawodem.