Rafał Klepczarek

Uczennice ZSP nr 2 w Łowiczu awansowały do finału

Emilia Pacek (z lewej) i Paulina Jachimek będą reprezentowały województwo łódzkiego podczas kwietniowego finału w Poznaniu Fot. Archiwum Emilia Pacek (z lewej) i Paulina Jachimek będą reprezentowały województwo łódzkiego podczas kwietniowego finału w Poznaniu
Rafał Klepczarek

Dwie uczennice Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Łowiczu awansowały do centralnego etapu XVII edycji Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywności. Emilia Pacek i Paulina Jachimek będą reprezentowały województwo łódzkiego podczas kwietniowego finału w Poznaniu.

W eliminacjach okręgowych, które przeprowadzone zostały m. in. w Tomaszowie Mazowieckim, wzięło udział 220 uczniów z całej Polski. Składały się one z części pisemnej i ustnej. Po podliczeniu punktów okazało się, że Emilia Pacek z klasy II Technikum Technologii Żywności zajęła pierwsze miejsce, a Paulina Jachimek z klasy III Technikum Technologii Żywności miejsce czwarte. Obie reprezentantki łowickiej szkoły znalazły się w czwórce uczniów, którzy awansowali do finału olimpiady.
- Sukces jest tym większy, że uczennice są
z młodszych klas, a wykazały się olbrzymią wiedzą obejmującą tak szeroki zakres materiału - informuje Olga Kwapisz–Wojda, nauczyciel przedmiotów żywieniowych w ponadgimnazjalnej dwójce. Dziewczęta w Poznaniu będą walczyć o indeks na wyższe uczelnie oraz zwolnienie z egzaminu pisemnego z poszczególnych kwalifikacji objętych danym zawodem.

Rafał Klepczarek

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.