Uczniowie ze Skierniewic i Łyszkowic na warsztatach w łowickiej szkole (Zdjęcia)
W Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Łowiczu odbyły się kolejne warsztaty w ramach projektu "Zasady dokonywania zakupów, uczciwy handel i racjonalna konsumpcja w świetle poszanowania naturalnego środowiska i jego rozwoju". Tym razem ponadgimnazjalną dwójkę odwiedzili uczniowie z III klasy Gimnazjum nr 2 w Skierniewicach, a dzień później młodzież z podobnej placówki w Łyszkowicach.
Przed rozpoczęciem zajęć warsztatowych uczniowie ostatniej klasy gimnazjalnej ze Skierniewic zapoznali się z prawami konsumenta. Omówiła je Agnieszka Kopczyńska, powiatowy rzecznik konsumenta w Łowiczu.
Zajęcia gastronomiczne składały się z warsztatów kulinarnych oraz ćwiczeń z żywności molekularnej. Gimnazjaliści przygotowali m.in. kawior z kompotu, piankę z soku jabłkowego i mus z soku pomarańczowego z ziemią jadalną oraz spaghetti z czarnych porzeczek i borówek.
W podobnych zajęciach wzięli udział ich koledzy z Łyszkowic.