W ZSP nr 3 w Łowiczu zapachniało kawą, zapiekankami i faworkami (Zdjęcia)
W Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych nr 3 w Łowiczu w dniach 17-18 lutego odbyły się kolejne zajęcia w ramach projektu ”Kreatywność zawodowa uczniów ZSP nr 3 im. Wł. St. Reymonta we współpracy z pracodawcami - gwarancją sukcesu na rynku pracy”. Tym razem młodzież szkolna zdobywała wiedzę i umiejętności praktyczne w zawodach baristy, fryzjera oraz kucharza.
W ramach warsztatów baristycznych uczniowie przygotowywali popularne espresso. Ćwiczyli także odpowiednie spienianie mleka, które łączyli z kawą.
W czasie zajęć fryzjerskich dziewczęta poznawały budowę włosa, a także szacowały jego kondycję. W części praktycznej dokonały zmiany własnego wizerunku dzięki przefarbowaniu włosów. Na zajęciach z zakresu stylizacji paznokci uczennice ZSP nr 3 zgłębiały tajniki metody hybrydowej.
Podczas kursu kucharskiego w łowickiej szkole pachniało pieczarkami, podsmażaną cebulą i zapiekanym mięsem, czyli składnikami zapiekanek. W związku ze zbliżającym się tłustym czwartkiem uczestnicy kursu uczyli się także smażenia faworków.