Zupa brokułowa, dzik z kaszy i skierlotka
Pośród mnóstwa atrakcji naukowych i rozrywkowych, podczas święta kwiatów warto spróbować specjały przygotowane przez rodzime instytucje.
Tuż po inauguracji święta kwiatów wszyscy mieszkańcy mogą spróbować specjałów przygotowanych przez rodzime instytucje. W serwowaniu dań będą pomagać uczniowie Zespołu Szkół nr 3, popularnego ekonomika oraz Zespołu Szkół Zawodowych nr 2, czyli mechanika.
W tym roku jabłonnik na mięcie zastąpi zupa brokułowa. Mieszkańcy oraz goście będą mogli jej skosztować dzięki kooperacji z firmą Hortex. Warto przypomnieć, że brokuły to jedne z najzdrowszych roślin świata. Jednak zupa to dopiero początek kulinarnych doznań. - W tegorocznej edycji święta proponujemy dwudaniowy obiad z deserem - informuje Anna Wolińska, naczelnik wydziału kultury UM. - Wszyscy mieszkańcy Skierniewic i nasi goście będą mogli najeść się do syta - dodaje.
- W tym roku faktycznie będzie można spróbować kolejnych smaków Skierniewic - potwierdza Przemysław Rybicki, rzecznik urzędu miasta. - Cieszy nas to, że pojawiła się opcja współpracy z kolejnymi firmami - mówi rzecznik.
Kolejna potrawa, a więc dzik z kaszy, to efekt współpracy z myśliwymi. Goście święta będą mogli poznać wszystkie walory dziczyzny.
Tradycyjnie podczas święta pojawi się także skierlotka, a więc jabłko podane w najlepszej, lokalnej odsłonie. Wyjątkowy wypiek zostanie przygotowany przez Zakład Produkcji Cukierniczej Chojecki.
- Mówi się, że przez żołądek można trafić do serca - mówi Przemysław Rybicki. - Miejmy nadzieję, że tak się stanie w przypadku wszystkich uczestników tegorocznego Święta Kwiatów, Owoców i Warzyw - dodaje.
Warto skorzystać z degustacji, na pewno pozyskaną w ten sposób energię będzie można spożytkować podczas długiej i znakomitej zabawy